вторник, 10 август 2010 г.

Защо

Първи път – “ПОДРАЖАНИЕ”.
Този път е най-лесният, най-сладкият… в началото. И най-труден и горчив в края. Тук няма нужда от духовни усилия. Просто трябва да си като всички, да живееш като останалите. Но на стари години те застига съжаление и разкаяние…
По този път няма нужда да мислиш, да се напрягаш, трябва само да следваш най-простите инстинкти и желания.
Това е пътят на спящите. Това е изминаване на пътя чрез повтаряне опита на другите, чрез подражание на предшествениците.
В “Канон за бъдещи властелини” е казано приблизително следното:
   “…Ще дойде време, когато човек чрез предмет ще може да издигне друг предмет до звездите и обратно, и още по-далеч, през осемнайсет хиляди свята до Господ Бог.
   Ще дойде време, когато човек чрез предмет ще може да издигне себе си до звездите и обратно, и още по-далеч, през осемнайсет хиляди свята до Господ Бог, за да се изправи лично пред Него.
   Но това ще стане едва когато дойде времето. Това време може да дойде след трийсет вдишвания и издишвания или след трийсет хиляди години. Но ще стане едва когато му дойде времето. И животът ти може да не стигне.
   По този път може да добиеш, да постигнеш, да събереш, да натрупаш знания и да ги предадеш като наследство на другите. Можеш да оставиш следа в историята на човечеството и своя опит в движението по този път.”

Втори път – “СЪСТОЯНИЕ”
В тази древна книга се казва:
“Запомни! Ако нямаш време да чакаш хилядолетия и приживе искаш да се явиш лично пред Твореца, за да се разтвориш във великата Му необятна светлина, трябва да тръгнеш по пътя на самопознанието. Защото, самоопознавайки себе си, ще опознаеш Бога.
Върви по пътя, разкривай тайните сили у себе си и ще можеш с усилие на духа си да вдигнеш предмет, да го пратиш до звездите и обратно или още по-далеч, през осемнайсет хиляди свята до Всевишния. Или можеш с усилие на духа си да се издигнеш до звездите и обратно или още по-далеч, през осемнайсет хиляди свята до Безкрайния.
По този път ще те споходи омраза, която ще се превърне в състрадание към хората.
Чрез състраданието ще стигнеш до Любовта.
Щом станеш богат, ще научиш същината на богатството и на мизерията.
Ще научиш същината на силата и на безсилието.
Ще разбереш и ще научиш справедливостта.
Ще научиш болката на самотата сред хорско множество.
Ще научиш радостта и болката едновременно, когато разкриеш истинското си възприемане на света и видиш човек такъв, какъвто е.”

Истината не се препредава, истината се постига.

1 коментар:

  1. Алекс, незная дали се изпрати предишното ми писание :).

    Търся Канона за бъдещи властелини и така попаднах на теб - можеш ли да ме насочиш накъде да вървя :).
    Аз не зная как да намеря отговорът ти, но би ли могъл да ми пишеш във Фейсбук - Gabriela Sokolova - с децата на снимката. :)

    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване